dilluns, 27 de febrer del 2012

Intifalla! - Quan la festa esdevé en lluita

Hi ha de festes populars, alternatives i combatives, d'actes on mesclem la festa amb la política, cultura i reflexió, i les falles de fa uns anys no son menys, tal i com han demostrat centres socials i http://fallespopulars.org/.

Les falles contenen el seu esperit crític als monuments, però va més enllà dels la caricatura dels ninots i dels comentaris als cartells? No podem negar que hi han falles que organitzen actes de caràcter crític o fins i tot en alguns casos amb rerefons polític, tot i que no abunden, però el que no he vist mai, és un plantejament que vaja més enllà, que arranque al més intern de la festa, a la quotidianitat, unes falles solidaries, respectuoses amb el mediambient, sostenible, crítiques i reivindicatives. La festa no ha estat mai deslligada de la política, i aquells que pensen o diuen que les les fallen no entenen de política, que pregunten als ninots.

A la resta no se, però a Xàtiva les falles poc van més enllà de la festa-borratxera, el fatxerio s'entreveu en actes com el rally, on s'escolten crits ofensius contra l'homenatge a les víctimes del bombardeig i es gaudeix de l'himne regional com a la declaració anticatalanista per excel·lència. Així i tot la diversitat ideològica omple els casals, però pocs es mostren disposats a prendre posició i denunciar o modificar les seues conductes col·lectives, es deixen dur per la comoditat de la festa establida, sense contemplar que la cultura i la festa sempre han sigut i seran motor de canvi i acció col·lectiva.

No podem obviar el fort caràcter identitari de les agrupacions falleres, i que aquestes poden esdevindre en ent transformador, com qualsevol entitat, però també som la resta de ciutadans que no perteneixem a ninguna falla els que omplim els carrers, visitem els monuments, acudim a les mascletades, toquem a les xarangues i comprem la loteria, sense el poble no hi ha festa, aquesta es per al poble, i la festa la fem tots i totes.

Tots formem part del que ens envolta i per tant també de les nostres festes, per una festa diferent, enguany més que mai calen unes falles combatives, a València i a tots els pobles, aquest any, ofrena al foc, que prenga la verge, INTIFALLA 2011!

"Las llama anda ya cerquita del cabron del camps...
los sinverguenzas tienen un destino... fuego..." Sophy Zoo - Necios

1 comentari:

  1. casi totes les festes i més les que s'han fet famoses, es converteixen en unes festes per a 4 que tenen diners, quan tot va començar per i per al poble, les falles han perdut tota la seua identitat enfocantles al nou turisme i als que tenen dinerets i estàn convidats al palco de l'ajuntament per a veure les mascletaes....uns dies que eren del poble s'han convertit en marketing i publicitat per als polítics que es pensen que així van a mermar al ''pleveu'',pero ara ja ho savem així que no ens deixarem!!

    ResponElimina